The Project Brief

Aim

The project aims are to completely regenerate this space into a useable garden area for the ward staff to bring patients outside and encourage them to exercise, grow and look after plants and relax. The scheme includes for new fencing to the perimeter and new lighting to path way.

Considerations

The proposed refurbishment works will be carried out in the outside area adjacent to the Woodlands Unit at Queen Mary’s Hospital. The building provides services for mental health patients and will be occupied throughout the duration of the works.

Current condition

The existing area is grass and paving. There is a wooden lodge building and medium sized gazebo along with large shrubs and a variety of benches. There are a number of manhole covers throughout the garden, which need to be hidden to maintain the aesthetics.

Scope of Works

  • The scheme includes a small 3G football pitch with high ball stop fencing and netting overhead to stop balls escaping
  • A covered seating area so the garden can be used in wet weather
  • An outdoor gym area with two pieces of training equipment and a rubber fall safe surface
  • Raised sleeper planters with sensory plants
  • Resin bound paths link all the areas in the garden together
  • A provision for a small storage building
  • New lighting bollards to illuminate the paths in the hours of darkness
  • All surrounded with new metal framed privacy fencing

Project Outcome

This project took 8 weeks to complete and at all times we had to be considerate to the patients and staff in this fully operational area of the hospital. Once completed the ward staff and project management were delighted with the results which can be used for years to come.

Related Projects

You must be logged in to post a comment.
Menu