Queen Mary’s Hospital Holbrook Ward

  1. Home
  2. Case Studies
  3. Queen Mary’s Hospital Holbrook Ward

The Project Brief

Aim

To re-landscape the tired and underused courtyard garden to Holbrook Ward. The garden is accessed off the main common room area of Holbrook Ward which cares for patients suffering from Dementia along with other various mental health conditions.

The new garden is to be installed to provide patients with as much opportunity for interaction and interest as possible. To this end various key feature points such as a London red telephone box, a mirrored feature to the centre, and a figure of eight path, with benches is to be included to facilitate this. The pathway is to have handrails at key points to aid with walking.

Considerations

As this project was to be carried out on a live ward, we were unable to access the ward with either operatives or materials. To access the area, a scaffold tower was to be erected in the car park, operatives were to walk over the rooftop and down a scaffold tower into the courtyard. All waste was to be bagged up or palletised in the courtyard and all materials were to be ordered in one go and a crane was used to lift out the waste and move the materials in, in one lift.

This would take careful planning and estimating on materials as there would be no second lift! This also meant that materials had to be stored in the right areas within the courtyard when dropped in via crane so they weren’t in the way when it came to installing the project.

Current condition

The courtyard had been well used but was in a sorry state. Old block paving was unlevel and the sleeper planters were rotting in situ. These would all need to be batched up ready for removal.

Planning and Preparation

Progress

The Finished Article

Scope of Works

  • A figure of eight resin-bound gravel path
  • Two artificial lawn areas
  • Several raised planters using machined and treated log rounds
  • Handrails painted telephone box red
  • Installation of benches, sheds and other feature points such as the London telephone box
  • Planting of raised beds with sensory planting
  • Project duration: 2 months

Related Projects

You must be logged in to post a comment.
Menu