The Project Brief

To remodel the neglected hospital’s internal courtyard and transform it into a memorial garden for the British, Canadian, Australian and New Zealander casualties who had plastic surgery or face reconstruction in the hospital after the First World War.

To install a resin gravel path, artificial grass and Marshalls Rivero slabs along with the memorial statue.

Planning and Preparation

Progress

The Finished Article

Scope of Works

  • To clear the courtyard of all rubbish, surplus building materials and vegetation and remove from site
  • To supply and install 20 linear meters of ACO drains and connect into the existing drainage
  • To install a new sub base over the paving, resin and artificial grass area using type one
  • To supply and install 80m2 of Marshall Rivero paving slabs, 50% Urban Silver & 50% Dark Pewter and point all joints once laid
  • To install an 80m2 resin bound path/area
  • To install a timber framework around the artificial grass area, level the area, lay membrane and then supply and lay artificial grass over the area.
  • To install a two step platform leading up to a platform using Marshalls Conservation textured steps and Rivero slabs
  • To form the sides of the platform out of 1 brick thick walls using Wienerberger Swarland black bricks
  • To supply and install a handrail to both sides of the steps and platform
  • To supply and install three conduit runs using 75mm twin wall duct in black 500mm below ground level

Project Outcome

This project was completed within budget and was completed on time, it was ready for the opening with the Mayor. This courtyard featured a memorial to all those who pioneered plastic surgery throughout the wars. This way they will be remembered for years to come.

Project duration: 7 weeks

Related Projects

Menu